/   mediteranaccommodation.com     Travel     / Crnogorski  


2019-06-08 16:20:28

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

EUROSKOP

Ekološke nevladine organizacije (NVO) Ozon, Breznica, Društvo mladih ekologa Nikšić, Sjeverna zemlja, Grin Houm i Centar za razvoj Durmitora u narednih pet mjeseci organizovaće sedam javnih dešavanja sa ciljem boljeg informisanja građana o poglavlju 27 - Životna sredina.

Događaji će, kako je najavljeno, biti organizovni na centralnim gradskim prostorima Podgorice, Nikšića, Pljevalja, Žabljaka, Berana, Rožaja i Ulcinja, kako bi građane upoznali o procesu pregovora u poglavlju 27, najkompleksnijem i finansijski najzahtjevnijem, segmentu evropskih integracija.

„Turneja, simbolično nazvana Euroskop, startovaće sjutra na Žabljaku, gdje je prije 27 godina Crna Gora, jednoglasnom odlukom parlamentaraca, proglašena za ekološku državu i biće posvećen aktuelnoj temi upravljanja zaštićenim prostorima sa fokusom na Nacionalni park Durmitor i rijeku Taru”, navodi se u saopštenju organizatora.

U ponedjeljak će ekološki karavan boraviti u Pljevljima, gdje će se obilježiti Svjetski dan životne sredine, ove godine tematski posvećen problematici aerozagađenja, koji je u toj opštini višedecenijski izražen problem.

Predstavnici ekoloških NVO će, kako su kazali, kroz direktnu komunikaciju sa građanima i zainteresovanim institucijama razmatrati sve relevantne informacije vezane za poglavlje 27, aktuelni izvještaj o Crnoj Gori za ovu godinu, koji je prije nekoliko dana objavila Evropska komisija.

Navodi se da će razmatrati i izvještaj UNECSO o nacionalnom parku Durmitor, čije je objavljivanje najavljeno za 7. jun, lokalne ekološke planove i problem, dijeliti edukativno - informativne materijale, kako bi se javnost što je više moguće zainteresovala za praćenje procesa pregovora i relevantnih projekata koji se realizuju ili se planiraju.

“Tokom realizacije kampanje Euroskop predstavljaće se i mehanizmi učešća javnosti u procesu donošenja odluka iz oblasti životne sredine i klimatskim promjena, čime će se dati konkretan doprinos primjeni Arhuske konvencije u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

Organizatori su kazali da će poziv za učešće na javnim dešavanjima biti upućen i nadležnim institucijama, shodno temama, kako bi se omogućilo da građani direktno komuniciraju i sa onima koji donose odluke i sprovode zakone.

Javna dešavanja u Žabljaku i Pljevljima biće realizovana na centralnim gradskim prostorima od 12 do 14 sati.

Kampanju je podržao Fond za aktivno građanstvo, kroz projekat De facto razvoj koji je finansijski podržala Evropske unije, u okviru IPA programa za razvoj civilnog društva 2016.


rtcg.me rtcg.me
rtcg poglavlju kako koji razvoj prostorima http ivotne durmitor razmatrati institucijama objavila
mediteranaccommodation.com

This domain might be on sale!


Travel

Categories


Other countries/languages

                                           

Partners

serbiaaccommodation.com whowearit.com ceais.com bosniaaccommodation.com weighborhood.com comeseestay.com stanje.com kosovaaccommodation.com rent-lux.com portofbar.com theexitfestival.com balkansaccommodation.com whowhenwhat.info bsere.com extremac.com cevabdzinica.com who-wear-what.com nekretnineito.com advertisement.cloud ioacc.com sarajevo360.com backpackaccommodation.com rebrs.com realestate-marocco.com cr8ive.cloud