Mediteran accommodation

/   mediteranaccommodation.com     Travel   / Crnogorski  

2019-06-09 11:33:08

[ Objavio: O.Z. ]

AKCIJOM ČIŠĆENJA

Na Ivanovim koritima danas je započeta Inicijativa za zeleni Lovćen koju su pokrenuli nevladina organizacija Aktivna zona i Nacionalni park Lovćen, a sa ciljem pozelenjavanja djelova nacionalog parka oštećenih požarima, koja će trajati do oktobra tekuće godine.

Inicijativa je započeta akcijom čišćenja tri lokacije u okviru nacionalog parka - staza vuka, put ka Mauzoleju i lokacija u blizini restorana Pod bukvom ) uz podršku od preko 100 izviđača iz Budve, Herceg Novog, Bara, Cetinja, Podgorice i Rožaja, članova/ca Saveza izviđača Crne Gore.

Danas je na tri lokacije prikupljeno preko 150 vreća otpada, a podršku akciji pružilo je DOO Komunalno Cetinje, koje je obezbijedilo prevoz prikupljenog otpada. Takođe, Inicijativi se pridružila i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje, koja je obezbijedila prevoz izviđača na udaljenim lokacijama , saopšteno je iz NVO Aktivna zona.

Predsjednik Saveza izviđača Crne Gore Peko Vukadinović kazao je da je dužnost svakog izviđača da bude primjer u društvu i da je odaziv više od 100 izviđača na akciju čišćenja, upravo primjer kako društvo treba da brine o svojoj okolini.

Izviđače je pozdravio i koordinator Inicijative ispred Aktivne zone, Miloš Marković, koji je izrazio zadovoljstvo što se Inicijativi za zeleni Lovćen pridružio Savez izviđača Crne Gore i poželio svima dobrodošlicu u zajednički nacionalni park.

Cilj nam je da ovim putem skrenemo pažnju na nebrigu pojedinih posjetilaca parka i dokažemo da se kroz druženje i zajedničku akciju mogu riješiti problemi u zajednici , kazao je on.

Saopšteno je da je najviše otpada bilo na lokaciji u blizini restorana Pod bukovom , gdje su učesnici akcije tokom čišćenja spontano zaustavili saobraćaj na 15 minuta, iskazujući na taj način protest i apel na posjetioce parka da otpad odlažu na vidno obilježene lokacije, savjesno i brižno prema prirodi u kojoj često uživaju.

Posebnu zahvalnost dugujemo rendžerima nacionalnog parka, koji su koordinisali akcijom čišćenja i zajedno sa svima učestvovali u čišćenju, ali i JU Lovćen-Bečići na izvrsnom ručku i gostoprimstvu za sve učesnike/ce akcije , kazali su iz NVO Aktivna zona.

Najavljeno je da će se nova aksicja održati u nedjelju, 16.juna, kada će se, u saradnji sa Planinarskim klubom Soko , organizovati Šetnja za zeleni Lovćen .

Uz donaciju od minimum 5 eura, koja će biti iskorišćena za nabavku sadnica javora i bukve, učesnici/ce šetnje će obići vrh Babina glava 1474 i šetati najljepšim predjelima nacionalnog parka , dodaje se u saopštenju.


rtcg.me rtcg.me
zeleni loven izviaa inicijativa rtcg parka ienja gore crne zapoeta nacionalni zona


User comments