Mediteran accommodation

/   mediteranaccommodation.com     Travel   / Crnogorski  

2019-06-11 18:19:35

[ Mina; Objavila: M.M ]

OZON

Ekološki pokret Ozon obavijestio je skupštinski Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje da su izvještaji Evropske komisije i UNESCO-a potvrdili izjave predstavnika ekoloških nevladinih organizacija o alarmantnom stanju rijeke Tare.

Iz Ozona su podsjetili da su direktor te NVO Aleksandar Perović i Milorad Mitrović, iz Ekološkog društa Breznica, članovima Odbora, na sjednici posvećenoj konsultativnom saslušanju o trenutnom stanju segmenata životne sredine Tare, detaljno prezentovali izvještaje sa terenskih obilazaka, u okviru monitoringa uticaja izgradnje autoputa na rijeku.

Oni su, navodi se, argumentovano obrazložili da se pod projektom regulacije dešava trajna devastacija riječnog ekosistema “suze Evrope”, čime se nanosi nesaglediva ekološka šteta.

“Vjerujemo da će u susret sjednici na kojoj će se usvajati Zapisnik, poslanicima biti od koristi da se uvjere i u mišljenje relevantnih stručnih tijela EU i UNESCO-a, koji potvrđuju opravdanu zabrinutost civilnog sektora i to uzmu u obzir prilikom definisanja zaključaka i preporuka”, rekli su iz Ozona.

Oni su ponovili da Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) nije adekvatno obavijestilo javnost o izvještajima EK I UNESCO-a, koje se tiču poglavlja 27 i alarmantnog stanja rijeke Tare, zaštićene međunarodnim i nacionalnim stepenima zaštite, “što je nastavak ignorantskog odnosa prema građanima i zainteersovanoj javnosti”.

U Ozonu smatraju da bi bilo potrebno, kroz kontrolno saslušanje ministra Pavla Radulovića i glavnog pregovarača za poglavlje 27, Saše Radulovića, omogućiti diskusiju o kršenju prava građana garantovanih Ustavom, važećim zakonima iz oblasti životne sredine i potpisanim međunarodnim ugovorima.

Iz Ozona su podsjetili članove Odbora na inicijativu ekoloških NVO da zajedno organizuju terensku posjetu, kako bi se poslanici uvjerili o kakvoj devastaciji Tare je riječ, dodajućii da se nadaju da će i to zaključcima i preporukama biti planirano.


rtcg.me rtcg.me
tare rtcg potvrdili unesco alarmantno stanje ozona http evropske ekologiju planiranje izvjetaji


User comments