Mediteran accommodation

/   mediteranaccommodation.com     Travel   / Crnogorski  

2019-06-13 20:28:11

[ Radio Jadran; Objavila: M.M ]

ČOVJEK ZAGAĐUJE

Otpad negativno utiče na marinske ekosisteme, životnu sredinu, zdravlje, kulturu i ekonomiju. Otpad u moru je problem sa kojim se moramo što prije ozbiljno i odlučno suočiti , naglasila je Slađana Gvozdenović iz Instituta za biologiju mora.

NVO Fit Woman Montenegro nastavlja sa organizovanjem predavanja o zaštiti životne sredine i odnosu lokalne zajednice prema prirodnim resursima. Ovom prilikom NVO Fit Woman Montenegro ugostila je saradnicu u istraživanju Instituta za biologiju mora iz Kotora, magistra Slađanu Gvozdenović. Tokom jednočasovne prezentacije Otpad na plažama , Gvozedenović je govorila o ozbiljnosti problema bacanja različitih vrsta otpada kako na kupališta i plaže tako i direktno u more, navodi se u saopštenju NVO Fit Woman Montenegro.

Otpad negativno utiče na marinske ekosisteme, životnu sredinu, zdravlje, kulturu i ekonomiju. Otpad u moru je problem sa kojim se moramo što prije ozbiljno i odlučno suočiti , naglasila je Gvozdenović.

U prilog svojoj tvrdnji iznijela je brojne statističke podatke o vrstama otpada, vremenu potrebnom za razgradnju različitih vrsta otpada, kao i druge značajne i zanimljive podatke iz prethodno sprovedenih istraživanja. Kada je u pitanju Jadransko more istraživanja su pokazala da među otpadom preovlađuje plastika (nekada i preko 90%), organski otpad, staklo i papir.

Govoreći o izvorima zagađivanja priobalja i mora Gvozdenović je istakla da najviše otpada koji u slučaju Crnoj Gori ,,proizvodi” turistički sektor, slična je situacija u BiH, dok u Albaniji pored turizma veliki dio otpada dolazi od pomorskog saobraćaja. Kada su u pitanju zemlje EU u Hrvatskoj je najveći zagađivač sanitarni otpad i vode, u Grčkoj turizam i ribarstvo, dok u Italiji preovladava sanitarni i otpad od ribarstva. Prisutni su aktivno učestvovali u prezentaciji iznoseći svoja mišljenja i zapažanja, kao i postavljajući pitanja zarad boljeg upoznavanja teme.

NVO Fit Woman Montenegro zahvalna je Slađani Gvozdenović i Institutu za biologiju mora iz Kotora na dosadašnjoj saradnji, kao i njihovoj spremnosti da svoje znanje i iskustvo podijele sa članicama ove organizacije i širom zajednicom. Zajedničkim djelovanjem možemo doprinijeti boljoj zaštiti životne sredine, jer je to pitanje koje se tiče svih nas, poručuju iz ove organizacije.


rtcg.me rtcg.me
otpad moru problem rtcg gvozdenovi otpada mora woman montenegro ozbiljan ivotnu prije


User comments