Mediteran accommodation

/   mediteranaccommodation.com     Travel   / Crnogorski  

2019-06-16 19:24:15

Objavio: F.R. [ Boka News ]

AZZAM

Najveća privatna jahta na svijetu – 180 metara dugi „Azzam“ („Odlučni“ u prevodu sa arapskog), koja pripada predsjedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata šeiku Kalifi bin Zajedu Al Nahijanu, uplovila je jutros u marinu Porto Montenegro u Tivtum, javlja Boka News .

Jahta je vezana na mulu 5 tivatske marine, mjestu koje je sposobno da primi brodove dužine do čak 250 metara. „Azzam“ je na mulu 5 van domašaja šetača kroz marinu Porto Montenegrio i fotografa, pa njegova posada i putnici uživaju u potpunojn diskreciji.

„Azzam“ je po specijalnoj narudžbi sagrađen 2013. u čuvenom njemačkom bropdogradilištu Lurssen a gradnja te jahte koštala je poko 610 miliona dolara. Brod dug 180 i širok skoro 21 metar, ima 13.136 bruto-tona i veličine je osrednjeg kruzera. Za tako veliko plovilo „Azzam“ ima neuobičajeno mali gaz od samo 4,3 metra, što mu u kombinaciji sa specifičnom, vitkom formom trupa i sa izuzetno jakim pogonskim sistemom ukupne snage skoro 94.000 konja, omogućava postizanje za jednu jahtu, vrtoglavo visoke maksimalne brzine od čak 31,5 čvorova. Ovaj čelično-aluminijumski brod pokreću dva dizel motora MTU i dvije plinske turbive General Electric LM 2500, a brod nema klasične propelere, već mu je pogon izveden preko četiri tzv. vodomlazna propulzora.

„Azzam“ pored ostalih luksuznih sadržaja, ima dva bazena, dva helipada, bioskop, disko, najveću dvoranu za ručavanje i svečanosti na jednoj jahti dimenzija 29 sa 18 metara.

Taj ultraluskuzni brod na sebi nosi i mini podmornicu, sve staklene površine na „Azzamu“ napravljene su od neprobojnog stakla, apartman vlasnika je i dodatno oklopljen panelima balističke zaštite od kevlara, a jahta čak ima i visoko povjerljivi sistem za sopstvenu odbranu od eventualnog napada protivbrodskim raketama.

„Azzam“ prima 36 putnika o kojima brine 60 članova posade jahte.


rtcg.me rtcg.me
jahta azzam privatna svijetu rtcg uplovila tivat metara brod http najvea emirata


User comments