Mediteran accommodation

/   mediteranaccommodation.com     Travel   / Crnogorski  

2019-06-17 08:22:05

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

TONE SMEĆA

Zastupljenost plastičnog otpada na dnu Jadranskog mora je među najvećim u Evropi nakon sjeveroistočnog dijela Sredozemnog i Keltskog mora.

Otpad u Jadran stiže od oko četiri miliona ljudi koji žive uz njegove obale, a taj se broj tokom turističke sezone poveća gotovo šest puta, upozorio je međunarodni tim stručnjaka u studiji objavljenoj u časopisu Marin Polušn Buletin , a prenosi portal Index.hr.

Kako se navodi, poseban problem Jadrana je to što se radi o prilično malom, plitkom i poluzatvorenom moru koje je sa Sredozemnim, koje je takođe poluzatvoreno i zagađeno, povezano Otrantskim vratima, širokima samo 80-ak kilometara.

U južne hrvatske vode većina plastičnog otpada, oko 90 odsto, dolazi zahvaljujući strujama i vjetrovima najviše iz Albanije.

Pero Tutman iz Instituta za okeanografiju i ribarstvo u Splitu (IZOR) kaže da od 70 do 80 odsto otpada u mora dolazi s kopna, dok ostalo stiže s mora od transporta, turističkih aktivnosti, nautičkog turizma, ribarstva, s ofšor platformi.

Mediteran je nažalost jedno od zagađenijih mora zato što je poluzatvoreni bazen, a gravitira mu cijeli niz zemalja različitog civilizacijskog dosega. Tu su brojne zemlje Azije, Afrike i Evrope, a nažalost nivo ekološke svijesti i ponašanja nije svuda na najvišem nivou , rekao je on.

Inače vrijeme razgradnje plastike u moru je 450 godina, aluminijumske konzerve 200-500 godina, drva 13 godina, papira dvije do četiri nedjelje...


rtcg.me rtcg.me
mora rtcg jadransko more otpada godina http otpad plastinog sredozemnog sjeveroistonog dijela


User comments