/   mediteranaccommodation.com     Travel     / Crnogorski  


2019-06-17 08:22:05

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

TONE SMEĆA

Zastupljenost plastičnog otpada na dnu Jadranskog mora je među najvećim u Evropi nakon sjeveroistočnog dijela Sredozemnog i Keltskog mora.

Otpad u Jadran stiže od oko četiri miliona ljudi koji žive uz njegove obale, a taj se broj tokom turističke sezone poveća gotovo šest puta, upozorio je međunarodni tim stručnjaka u studiji objavljenoj u časopisu Marin Polušn Buletin , a prenosi portal Index.hr.

Kako se navodi, poseban problem Jadrana je to što se radi o prilično malom, plitkom i poluzatvorenom moru koje je sa Sredozemnim, koje je takođe poluzatvoreno i zagađeno, povezano Otrantskim vratima, širokima samo 80-ak kilometara.

U južne hrvatske vode većina plastičnog otpada, oko 90 odsto, dolazi zahvaljujući strujama i vjetrovima najviše iz Albanije.

Pero Tutman iz Instituta za okeanografiju i ribarstvo u Splitu (IZOR) kaže da od 70 do 80 odsto otpada u mora dolazi s kopna, dok ostalo stiže s mora od transporta, turističkih aktivnosti, nautičkog turizma, ribarstva, s ofšor platformi.

Mediteran je nažalost jedno od zagađenijih mora zato što je poluzatvoreni bazen, a gravitira mu cijeli niz zemalja različitog civilizacijskog dosega. Tu su brojne zemlje Azije, Afrike i Evrope, a nažalost nivo ekološke svijesti i ponašanja nije svuda na najvišem nivou , rekao je on.

Inače vrijeme razgradnje plastike u moru je 450 godina, aluminijumske konzerve 200-500 godina, drva 13 godina, papira dvije do četiri nedjelje...


rtcg.me rtcg.me
mora rtcg jadransko more otpada godina http otpad plastinog sredozemnog sjeveroistonog dijela
mediteranaccommodation.com

This domain might be on sale!


Travel

Categories


Other countries/languages

                                           

Partners

serbiaaccommodation.com bosniaaccommodation.com whenisnextprayer.com comeseestay.com wedesignweb.com kosovaaccommodation.com balkansaccommodation.com mesdzid.com engin3r.com bsere.com fricr.com improveyouruserexperience.com djesi.com realestate-bosniaandherzegovina.com cp6uja.com rmysitesup.com backpackaccommodation.com ihafiz.com ktotm.com dooule.com realestate-islands.com burgdzinice.com 2travel2live.com gdprtodo.com automobili.cf