Mediteran accommodation

/   mediteranaccommodation.com     Travel   / Crnogorski  

2019-07-09 13:25:50

[ Objavila: J.B.Č. ]

MORSKO DOBRO

Morska voda na crnogorskim kupalištima odličnog je kvaliteta, tj. sanitarno je ispravna i bezbjedna za kupanje i rekreaciju, saopšteno je iz Javnog preduzeća za upravljanje Morskim dobrom (JPMD).

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 100 javnih kupališta, koju je Institut za biologiju mora sproveo za potrebe JP Morsko dobro u periodu od 2. do 3. jula, pokazali su da je na 98% kupališta kvalitet morske vode bio K1 klase, dok je na 2% kupališta bio K2 klase. Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima odličnog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju , navodi se u saopštenju JMPD.

Od ukupno 16 kupališta na kojima se radi analiza kvaliteta vode u opštini Ulcinj, na njih 15 voda je bila odličnog kvaliteta K1, dok je na 1 kupalištu voda bila kvaliteta K2.

U Baru je kvalitet vode na svih 13 kupališta bio K1 klase, dok je u opštini Budva, od ukupno 26 lokacija, na njih 25 morska voda bila K1 klase, dok je na 1 ona bila K2 klase. Kada je u pitanju Bokokotorski zaliv, u Tivtu je voda bila odličnog kavliteta na svih 9 kupališta, a ista situacija je bila i u Kotoru, gdje je kvalitet vode bio K1 klase na svih 15 lokacija uzorkovanja, kao i u Herceg Novom gdje su rezultati pokazali kvalitet vode K1 klase na 21 kupalište na kojima su spovedene analize , navodi se u saopštenju.Iz JPMD podsjećaju da je programom za 2019. godinu previđen monitoring kvaliteta morske vode na ukupno 100 lokacija duž crnogorskog primorja i to: 16 u opštini Ulcinj, 13 u opštini Bar, 26 u Budvi, 9 u Tivtu, 15 u Kotoru, i 21 na teritoriji opštine Herceg Novi. Predviđeno je da se analize vrše u petnaestodnevnim intervalima u periodu od maja do oktobra.

U skladu sa crnogorskim propisima, kao i Direktivom EU o kvalitetu voda za kupanje, Programom je obuhvaćeno praćenje 2 obavezna mikrobiološka parametara (bakterije Escherichia coli i Intestinalne enterokoke) , zaključili su iz JPMD.


rtcg.me rtcg.me
voda kvaliteta kupalita klase vode bila rtcg odlinog optini kvalitet kupanje crnogorskim


User comment