Mediteran accommodation

/   mediteranaccommodation.com     Travel   / Crnogorski  

2019-10-18 16:08:28

[ Objavila B.B. ]

PREDSTAVNIK MORT-A NA FORUMU U KINI

Predstavnik Ministarstva održivog razvoja i turizma Armend Mila na 13. Forumu o turističkim trendovima u Kini, sastao se sa predstavnicima tamošnje provincije Guilin, i razmijenio pozitivna iskustva dviju destinacija.

Forum organizuje Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) i Turistička asocijacija Azije i Pacifika (PATA), a pored delegacije UNWTO-a i PATA-e na Forumu takođe učestvuju predstavnici drugih zemalja, Svjetske banke, kao i najvećih turoperatora.

Na sastanku sa predstavnicima UNWTO-a, koje je predvodio izvršni direktor UNWTO-a Manuel Butler razmatrano je kako približiti Crnu Goru azijskim turistima, s obzirom na to da je Azija na prvom mjestu po broju emitivnih turista. Takođe, na sastanku je bilo riječi i o uključivanju lokalnog stanovništva u kreiranju politike prilikom razvoja lokalnih destinacija.

Prema podacima UNWTO-a, oko 130 miliona kineskih turista putovalo je 2018. godine. Od tog broja, Crnu Goru je, u svim vidovima smještaja, posjetilo 42.715 kineskih turista, što je oko 82 odsto više u odnosu na 2017. Ostvarili su 56.620 noćenja, tj. oko 67 odsto više u odnosu na godinu ranije. Prosječno su boravili 1,33 dana, a u ukupnoj strukturi inostranih noćenja ostvarili su 0,45 odsto.

U periodu od januara do avgusta ove godine, u osnovnim vidovima smještaja Crnu Goru posjetilo je oko 44 hiljade kineskih turista, što u odnosu na isti period 2018. predstavlja rast od 104 odsto. Ostvarili su 56.912 noćenja što je 95 odsto više. Prosječno su se zadržavali 1.27 dana, a u ukupnoj strukturi inostranih noćenja ostvarili su oko dva odsto.Glavna tema ovogodišnjeg foruma bila je praćenje turističkih kretanja i trendova u svijetu i oblikovanje budućnosti turizma.

Mila je održao brojne sastanke sa predstavnicima provincije Guilin, sa predstavnicima tehnoloških i softverskih kompanija, kao što su Amadeus , kao lider tehnoloških dostignuća u turizmu i Positium , lider u prikupljanju podataka preko telefonskih mreža, a sve u cilju unapređenja sistema prikupljanja i obrade podataka.

Mila se takođe susreo sa dekanom fakulteta za Menadžment u turizmu, politehničkog Univerziteta Hong Konga i sa njim razgovarao o važnosti kadrova i problemima sa kojim se destinacije susreću prilikom njihovog angažovanja.


rtcg.me rtcg.me
odsto turista goru kineskih posjetilo rtcg crnu predstavnicima unwto forumu noenja ostvarili


User comments